Snowboard oprema

Snowboard oprema – Kako i što kupiti?

1. Snowboard buceDeeluxe id-reversed
Prva i osnovna stvar kod kupovanja snowboard opreme su BUCE. One su prva poveznica vas i snowboard daske kroz vezove; u konstantnom su kontaktu sa vama, pa zato i trebaju biti prave – ne prevelike, ne premale, nego baš taman. Dosta ljudi radi pogrešku i uzima buce koje su im komforne, a ne razmišljaju da većina buca (onih boljih) ima termo linere iliti unutarnju bucu koja se formira prema vašem stopalu prilikom zagrijavanja. Znači, prsti moraju dodirivati stjenku, čak i nabijati, jer će buca dobiti oko 2 do 3mm prostora ekstra. Tipovi buca se gledaju po fleksibilnosi iliti flex-u.
Postoje tri vrste buca: all-moutain, freestyle i freeride. All-moutain buce su klasika, neki srednji flex, najbolje za nekog ko ulazi u svijet snowboarda, početnike, imaju dobar oslonac i drže nogu (nisu ni pretvrde ni premekane). Freestyle buce su nešto mekše i fleksibilnije, puno udobnije za hodanje, ali minus su duge vožnje po stazi i freeride vozikanje di je bitan oslonac buce da nam drži nogu bez propadanja. Freeride buce su uglavnom flex 7 pa na dalje. Tvrde su, drže čvrsto nogu i prenose svaki pomak na vezove i samu dasku. Nisu preporučene za početnike.
A sada malo o brendu:
DEELUXE je jedan od malo brendova na svijetu koji se bavi samo izradom snowboard buca – i vraški su dobri u tome, a možete ga naći kod nas u CHILL SHOP-u. Od svojeg novog i jednostavnog principa vezivanje SCL (section control lacing), koji vam omogućava brzo i jednostavno vezivanje buca bez potrebe skidanja rukavica, BOA sistema i normalno, klasičnih vezica, tu je i interesantna flota TEAM ridera. DAN BRISSE – DEELUXE šreder, isto CAPiTA, VOLCOM team rider; ambasador, dizajner i šreder TJ SCHNEIDER; MARCO FEICHTNER…itd
Raspon cijena buca su od klasične ONE serije od 1349,99kn do Pro serije od 1899,99kn 

2. Snowboard vezoviunion-ContactPro-blackred
Druga bitna stavka su vezovi. Prenos svakog vašeg pomaka u bucama se prenosi na sam vez, pa na dasku. Radi toga postoji više modela vezova – All-moutain, freestyle i freeride. All-moutain model vezova su u principu svi entry level vezovi koji imaju soft-medium flex (nisu ni pretvrdi ni premekani), namijenjeni za sve uvjete. Freestyle vezovi naginju više na soft flex, više rade sa daskom, mekši su i više praštaju greške. Freeride tipovi veza su oni hardcore vezovi, tvrdi, direktni, svaki milimetar pomaka se prenosi na dasku i tu više nema praštanja. Svaka pogreška se kažnjava.
UNION BINDINGS - ne, ne radi se o slovenskoj firmi koja proizvodi pivo. Radi se o talijanskom brendu vezova koji su definitivno svake godine sve jači i jači. To govori i prošlogodišnje potpisivanje ugovora od strane the TRAVIS RICE-a! Vezovi su lagani, jednostavni, više nego funkcijonalni, a za estetiku se ne morate brinuti, jer su to ipak talijani – vezovi izgledaju predobro!
Raspon cijena od 899,99kn (DLX) do 1619,99kn (CONTACT PRO)

3. Snowboard daska
capita-outdoor-living-158-2014
Ovisno o visini i težini, a bome i veličini buce (stopala), takvu dasku i biramo. Ovisno o načinu vožnje i u kojem smjeru bi željeli napredovati. Uglavnom, daske se također biraju po flex-u. Isto kao i sa bucama i vezovima postoje all-moutain, freestyle i freeride daske. Tu su još i varijacije all-moutain freestyle, all-moutain freeride itd…Zadnjih par godina proizvode se daske različitih oblika. U ovom slučaju poznate kao reverse camber ili rocker daske. Sa tim oblikom daske se dobilo jako puno u samom učenju, a i u svim ostalim segmentima (freeride, freestyle…). Što uzeti? Camber ili rocker dasku?? Odgovor je prilično jednostavan. Rocker daske praštaju svaku pogrešku, bolje se ponašaju u dubokom snijegu, okretnije su, a mogu se uzeti znatno kraće u odnosu na camber dasku. Camber daske imaju duži efektivni rub i samim tim imaju bolju trakciju, drže bolje na ledu, dok za freestylere to znači da ima daska bolji POP. Tu je još jedna vrsta dosta atraktivna ove sezone – HYBRID daske. Camber + Rocker + Flat camber – daske sa svim tehnologijama koje postoje. Imaju karakteristike rocker i camber daske sa flat (ravnim) dijelovima.
U svakom slučaju na internetu postoje razni kalkulatori dužine daske di unosite ili birate svoju visinu, težinu, veličinu buce i vaše znanje snowboardanja. Tu proizlaze svakakave dimenzije, ali najbolje se savjetovati direktno sa osobljem u core snowboard shopovima, ako ne znate sami koju bi veličinu daske htjeli i koji tip.
CAPiTA snowboards  – top tri brenda u svijetu, a CAPiTA je jedan od njih. Brend sa svojom tvornicom u Austriji i nagrađivanim team videom DEFENDERS OF AWESOM link , kvalitetnom izradom dasaka i garancijom od 2g, jurcaju prema samom vrhu. Podržavamo mladu ekipu iz CAPiTA snowboards-a, tako da daske možete nać kod nas u shop-u :)
Cijene dasaka se kreću od 2339,99kn do 3779,99kn 

4. Snowboard jakna i hlače
nike_SB-NIKE-HAZED-JKT-625173_010_chill_shop_red_blk
Prilično bitna stavka s obzirom da vas drži suhim i toplim u isto vrijeme. Što se snowboard kulture tiće, promijenilo se dosta toga. Od svih onih OG, gangsta, hip hop, hipster, punk stajlniga sve je došlo u neku regular dimenziju di svatko nosi što mu najviše odgovara. Glavna uloga jakne i hlača je da vam nije hladno i da u slučaju da počne padati snijeg ili kiša ne budete mokri za 3 sekunde. Vodoneporpusnost se označava brojkama od nekih standardnih 5.000K pa sve do GORE-TEX koji nema broj jer je vodonepropustan materijal. Prodišnost od 5.000g (grama) pa do 10.000g ili pak GORE-TEX, koji super diše, a opet je tako rađena membrana da ne propušta vodu. Što veća brojka bolja vodonepropusnost i prodišnost materijala. Bazičnih 5K/5g je dovoljno da vas održi suhim i toplim bez problema, dok za one zahtjevnije tu su 10k/10g jakne.
Za jakne i hlače se kod nas brine DC snowboarding i NIKE SB kvaliteta. Brend dobro poznat u svim segmentima skateboardinga i snowboarda, sa izvrsnim team-om i kvalitetnom robom.

5. Snowboard naočale / goggle
ashbury Bullet  matt black
Kod nas poznate kao goggle (rijetko tko od snowboardera ih naziva naočalama) su vrlo bitne. Bez njih kad pada snijeg ili kiša je nemoguće, a o glečerskom suncu da ne pričamo. Ne vjerujemo da bi baš mogli na žmireć snowboardati :D
Postoje različiti modeli; veći, manji, širi, viši, uži, sa svakakavim vrstama leća (stakala). S obzirom na važnost, na snowboard naočalama se ne špara, nego se kupuju one koje vam najbolje odgovaraju (ne estetski).
ASHBURY je američki brend od poznatog PRO snowboardera NIMA JALALI. Goggle su prozvali jeftiniji oakley, jer su se pokazale izvrsne kvalitete za puno manje novaca. uz svaki model goggli koje kupite dobijete i dodatnu žutu leću koja je namijenjena za lošije uvjete (magla…). Okviri su udobni i imate dobru preglednost terena.

6. Rukavicehowl-vintage-mitt-white
Nemojte toliko patiti na sam dizajn kolko na funkcijonalnost same rukavice. To je sitan, gotovo nevidljiv detalj, ali od vrlo važne funkcijonalne karakteristike. Svi znate kad vam se ruke smrznu da je to gotova stvar. Nema više kopčanja, vezanja, otpetljavanja, zatvaranja, itd… HOWL je američki brend koji daje puno pažnje funkcijonalnim detaljima. Od svojih MITT modela (rukavice bez prstiju iliti sa spojenim prstim) Jeepster koji su napravljeni od tankog poliesterskog materijala sa neoprenskim primjesama su savršena kombinacija tanke i tople rukavice za sve uvjete. Razlika između klasične rukavice sa prstima i rukavice “bez” prstiju je u tome da MITT rukavica puno bolje grije i održava toplinu ruku radi povezanih prstiju u jedan segment, dok kod klasičnih to nije slučaj i potrebno je više insulacije (rukavice su deblje) da mogu zadržati toplinu.

7. Kape i druga zaštitna opremaCoal_SCRIBBLE_NEON_PINK_0Kod kapa nema neke pretjerane mudrosti. Uzima se koja vam se svidi (estetski) ili dobro sjeda da na glavu; ali da je od akrila ili nekih sintetičkih materijala. Razlog je radi učestalog znojenja, kod nekih više kod nekih manje, ali na kraju se svede na isto ako stanete negdje, a vani je hladno i puše. Pamuk će biti natopljen i smrznut će se, od čega vam kasnije glavobolja i temperatura ne gine, dok kod sintetičkih materijala taj znoj se odvodi na površinu kape i ne zadržava znoj na glavi. COAL headwear je brend koji radi isključivo kape. Vrlo kvalitetan i poznat u svijetu snowboarda i ostalih ekstremnih zimskih sportova; također i u fashion svijetu.
Zaštitne maske/bandane – vrlo bitna stvar ako je vani -10 stupnjeva pa na dalje iliti niže. Ozebline su na dobar dan ako ne zaštitite lice (također i kad je pretjerano sunčano). AIRHOLE je prava i jedina prava sa naglaskom na originalnost i inovaciju. Njihove bandane imaju posebnu rupu u idealnim omjerima da možete nesmetano disati bez straha da vam se magle gogle, smrznu obrazi, smrzne sama bandana, a opet vam je ugodno i toplo.

8. Kacigetsg gravity flt white
Kacige su u zadnje vrijeme jako popularne – što je dobro. Vrlo su korisne i bitne, jer u principu ne morate vi biti krivi da vas netko skupi s leđa. S obzirom da svi imamo posebne oblike glave, tako moramo birati i kacigu – da nam odgovara.
TSG je tu za vas kvalitetan izbor uz super cijene.

Posjetite nas u Preradovićevoj 22, Zagreb.